مهره سربسته (بلوطی)

مهره سربسته که به دلیل شباهتش به میوه بلوط ، با نام مهره بلوطی نیز شناخته می‌شود، از یک طرف دارای یک برآمدگی(سر گنبدی شکل) می‌باشد که انتهای رزوه را می‌پوشاند. این مهره‌ها اغلب از جنس برنج، فولاد، فولاد ضدزنگ و پلاستیک ساخته می‌شوند. همچنین این مهره می‌تواند یک روکش کروم داشته باشد که در نتیجه سطحی شبیه آینه ایجاد خواهدکرد.

دو نوع مهره سربسته (مهره بلوطی) وجود دارد که در یک نوع، طول گنبد بلند و در نوع دیگر طول آن کوتاه است.

مهره سربسته

مهره چاکدار

مهره چاکدار یا مهره شکاف‌دار نام خود را (که از آن با نام مهره قلعه نیز یاد می‌شود)، از قلعه‌های قرون وسطایی الهام گرفته‌است. از دیدگاه فنی ، گاهی ممکن است این مهره با مهره شیاردار اشتباه گرفته شود؛ مهره چاکدار دارای یک مقطع دایره‌شکل است که شیارها یا چاک‌ها روی آن ایجاد شده‌اند درحالیکه مهره شیاردار این مقطع دایره‌شکل را ندارد. اما هردوی این مهره‌ها به عنوان پین طراحی شده‌اند. یعنی این شیارها در سوراخ‌های محل اتصال قرار می‌گیرند و از شل شدن یا چرخیدن مهره‌ها جلوگیری می‌شود. پیچ دارای یک یا دو سوراخ در انتهای شیار است. اگر شیار با سوراخ در بست‌ها هم‌تراز نباشد، مهره به سمت نزدیک‌ترین شیار می‌چرخد. از این پیچ‌ها در گشتاورهای پایین مثل نگه‌داشتن چرخ در مکان، استفاده می‌شود.

مهره چاکدار

مهره کوپلینگ

مهره کوپلینگ که به عنوان یک مهره کششی نیز شناخته می‌شود، یک مهره استوانه‌ای‌شکل است که به دو رزوه نری (معمولا راد بولت یا پیچ متری) متصل می‌شود و می‌تواند به عنوان افزایش‌دهنده طول به قطعه‌ای متصل گردد. قسمت بیرونی این مهره شش‌گوشه است که می‌توان به راحتی آن را با آچار هدایت کرد. پیچ‌های متری در یک مسافت مشخص درون مهره کوپلینگ، قرار می‌گیرند. ابعاد مهره کوپلینگ توسط در استاندارد IFI-128 شرح داده‌شده است. مهره کوپلینگ در دو سایز مختلف رزوه می‌شود. از مهره‌های کوپلینگ می‌توان برای محکم‌ کردن یک مجموعه پیچ‌متری به داخل یا فشار دادن آن به سمت خارج استفاده نمود.

مهره کوپلینگ

مهره قفلی یا فلنجی

همانند پیچ‌های قفلی، مهره‌های قفلی نیز دارای یک فلنج گرد هستند که به عنوان یک واشر یکپارچه خارجی عمل می کند که نمی‌چرخد ، حرکت نمی‌کند و توزیع بار بیشتری را امکان‌پذیر می‌کند. مهره قفلی، فشار را روی بخشی که ایمن است توزیع می‌کند و یک عمل قفل‌کننده برای جلوگیری از شل شدن انجام می‌دهد. این امر به منظور توزیع فشار مهره بر روی قطعه‌ای است که ثابت می‌شود و احتمال آسیب رسیدن به قطعه و شل شدن را کاهش می‌دهد.

این مهره‌ها بیشتر شکل شش‌ضلعی دارند و از فولاد سخت تشکیل شده و اغلب با “روی” پوشانده می‌شوند. فلنج ممکن است دندانه‌دار باشد تا عملکرد قفل را فراهم کند. بر روی یک مهره فلنج دندانه‌دار ، دندانه‌بندی‌ها به گونه‌ای زاویه‌دار هستند که باعث می‌شوند مهره در جهتی که باعث شل شدن می‌شود، نگردد. به دلیل دندانه‌بندی نمی‌توان از آن‌ها با واشر یا روی سطوحی استفاده کرد که نباید خراشیده شوند. دندانه‌ها به جلوگیری از لرزش مهره پس از اتصال کمک می‌کند، بنابراین قدرت نگهداری مهره را حفظ می‌کند.

مهره‌های قفلی گاهی اوقات دارای یک فلنج گردان هستند که به ایجاد ساختار پایدارتر بدون تأثیر بر محصول نهایی مانند مهره فلنجی دندانه‌دار کمک می‌کند. از مهره‌های فلنج گردان بیشتر در اتصال چوب و پلاستیک استفاده می‌شود.

مهره قفلی

مهره شش‌گوش

این مهره‌ها به دلیل داشتن مقطع شش‌گوش، مهره شش‌گوش نامیده می‌شود و پرکاربردترین مهره مورد استفاده در دنیای امروز است.

مهره شش‌گوش خود انواع مختلفی دارد.

-مهره شش‌گوش آبکاری‌ شده:

از این مهره در کاربردهای ساختاری، ماشینی و خودرو استفاده می‌شود. مهره شش‌گوش قدرت کافی را برای انواع مختلف کاربردها فراهم می‌کند. البته این نوع مهره در شرایط دیگر که باید از یک مهره قوی‌تر، بزرگتر و بلندتر استفاده شود، کاربرد ندارد و برای همه سایزها و رزوه‌های مختلف مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

مهره آبکاری شده

-مهره شش‌گوش HV:

این نوع مهره با دیواره ضخیم‌تر، بزرگتر و سنگین‌تر از مهره استاندارد ساخته شده و می‌تواند بارهای سنگین را تحمل کند، از این رو نام مهره شش‌گوش سنگین به آن اطلاق شده‌است.

مهره سنگین

-مهره شش‌گوش باریک:

این مهره از مهره آبکاری شده باریک‌تر است و اغلب در مواقعی استفاده می‌شود که مهره‌ای نیاز به قفل شدن، بدون بستن روی جسم دیگر داشته باشد.

مهره شش گوش باریک

مهره تی (T)

مهره تی، نوعی از مهره است که برای بستن قطعات چوب، ذرات یا مواد کامپوزیتی استفاده می‌شود. بدنه‌ای بلند و باریک و در انتها دارای فلنجی است که از لحاظ ظاهری شبیه حرف انگلیسی T است. فلنج مهره‌های T اغلب قلاب‌ها یا دندانه‌هایی روی شاخک‌ها دارند که با محکم شدن پیچ و مهره از طرف مخالف قطعه، به یک قطعه کار چوبی فرو می روند و باعث نگهداری بهتر می شوند. در سال 1969 ، اولین مهره چهار شاخه T با پایه هشت طرفه ثبت اختراع شد.

مهره تی

مهره خروسکی (پروانه‌ای)

مهره های بال‌دار مهره های رزوه شده‌ای هستند که در هر طرف از بدنه بال دارند و امکان چرخش و نصب دستی را فراهم کرده‌اند. به دلیل مونتاژ آسان دستی و استفاده در مواردی که غالباً باید مهره برداشته شود، کاربرد زیادی دارد.

مهره خروسکی

مهره مربعی

مهره مربعی یک مهره چهارگوش است که ممکن است از قسمت بالا صاف یا مورب باشد. در مقایسه با مهره های شش‌گوش، مهره های مربعی سطح بیشتری از تماس با قطعه بسته شده دارند و بنابراین مقاومت بیشتری در برابر شل شدن و سفت شدن نیز دارند. مهره‌های مربعی به طور معمول با پیچ‌های سر مربع جفت می‌شوند. مهره‌های مربعی به منظور جلوگیری از آسیب دیدن لبه‌های تیز آن، همواره با واشرهای تخت استفاده می‌شود و به افزایش استحکام بست کمک می‌کند.

مهره‌های مربعی می توانند دارای رزوه استاندارد، ریز یا درشت با پوششی از جنس روی، قلع و کادمیوم باشند. اکثر آنها می‌توانند از استاندارد ASTM A194 ، ASTM A563 یا ASTM F594 برخوردار باشند.

مهره مربعی

انواع دیگر مهره نیز در بازار وجود دارد که بسته به کارکردشان اشکال و جنس‌های متفاوت دارد.به عنوان مثال می‌توان از گلند کابل نام برد که در صنعت برق کاربرد دارد.